Ексклюзивне інтерв’ю лауреата премії Президента України для молодих вчених

Соколов Євгеній Володимирович, науковий співробітник, кандидат біологічних наук ГУ Інституту морської біології НАН України, а також доцент нашої кафедри екології та природоохоронних технологій, тепер ще й лауреат премії Президента України для молодих вчених 2017 року!


Як розповів «Думській» вчений, свої напрацювання він об’єднав з дослідженнями київських колег з Інституту гідробіології НАН України та ПАТ «Укргідроенерго». Дослідження отримало назву «Алгоритм цілісної оцінки річкових і лиманних екосистем України».
«І я, і мої колеги кілька разів подавали свої роботи на здобуття цієї премії кожен окремо. І кожен раз, на думку комітету, чогось не вистачало, – розповів Євген. – Наші роботи в цілому схожі. У них – оцінка річкових і озерних екосистем, а я вивчаю стан унікальних одеських лиманів – одних з найбільш рідкісних видів водойм на землі ».

Цикл робіт, удостоєний премії, включає в себе 105 статей, 46 з яких опубліковані в спеціалізованих виданнях, в тому числі зарубіжних, і дві монографії.
«Це підсумок п’ятирічної роботи під керівництвом мого керівника Галини Мінічевої. П’ять років польових досліджень,  лабораторних вимірювань, аналізу супутникових даних, – розповідає Соколов. – Нам вдалося зробити цілісну оцінку з урахуванням басейнового принципу, коли водойма аналізується без відриву від свого водозбірного басейну ».
За словами еколога,  дослідження дозволяють сформувати рекомендації по відновленню стійких гідробіологічних умов лиманів.

«На жаль,  відновити до природного стану жоден водоймище на території нашої країни неможливо. Всі вони знаходяться в стадії екологічної деградації. Однак розроблений нами алгоритм допоможе врятувати природні багатства Одеської області від повного знищення », – впевнений лауреат президентської премії.
Розмір премії – 40 тисяч. Вчені розділили її порівну і планують витратити на подальші пошуки.

Від щирого серця вітаємо і пишаємося! Подальших Вам успіхів у Вашій благородній,  дуже важливій та складній справі!