Україна – єдина країна!

Україна – єдина країна!

24 серпня 2014 р. виповнилося 23 роки, з того часу, як Україна стала незалежною державою.

Саме цій темі і було присвячено першу кураторську годину у групі ЕК-435, що проходила на кафедрі екології харчових продуктів і виробництв в середу 3 вересня. Проблема єдності нашої країни сьогодні не може не хвилювати жодного українця. А тим більш, як виявилося, наших патріотично налаштованих студентів. Особливий підхід проявили дівчата. В знак підтримки єдності країни вони прийшли на пари в одязі жовто-блакитних кольорів прапора України, а деякі навіть у вишиванках та у віночку.

Студенти згадували історичне становлення нашої країни, що відбувалося впродовж багатьох віків. А також, як за цей час декільком поколінням довелося ціною власного життя добувати право на свободу і незалежність.
Всі добре пам’ятали, що історію української державності прийнято відлічувати з моменту створення Київської держави в IX столітті. А в XVII столітті в результаті національно-визвольної боротьби під керівництвом Б. Хмельницького утворилася Козацько-гетьманська держава, що проіснувала майже до кінця XVIII століття. Події революції 1917 – 1920 рр.  Проголошення у 1919 р. Української Соціалістичної Радянської Республіки і прийняття конституції УСРР. Встановлення радянської влади на більшій частині території України з 1920 р. Входження України до складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік 30 грудня 1922 р. Прийняття 16 липня 1990 р. Верховною Радою Декларації про державний суверенітет України, що пов’язане з початком мирного процесу відродження незалежності України. Найвизначніший день в історії України – 24 серпня 1991 р., коли Верховна Рада Української РСР проголосила Україну незалежною, демократичною державою. А також 1 грудня 1991 р., коли відбувся референдум і вибори Президента України, де 90,3 % громадян, які взяли участь у референдумі, підтвердили Акт проголошення незалежності України, що стало подією всесвітньо-історичного значення.

Дійсно, 1991 р. вписаний в новітню історію України, як час, з якого розпочалася нова сторінка розвитку державності. Сьогодні важливо пам’ятати історичні події для того, щоб не забувати про шлях, який довелося здолати українській державі у своєму становленні. І нехай буде так, як сказав Дмитро Чередниченко:

 

ЄДИНА УКРАЇНА

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу,

Володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на світі в нас одна.

Куратор групи  ЕК 435 – к.т.н., асистент Коваленко І.В.